Alle artiklerLivsstilSundhed

Værd at vide om duftallergener og duftfølsomhed

Forestil dig, at du er på din arbejdsplads eller skole, og pludselig fanger du en duft af din kollega eller vens nye parfume. Inden for få minutter begynder dine øjne at vande, og du nyser uafbrudt, men hvorfor egentlig? Dette er den måde, som mange mennesker kan opleve duftfølsomhed og allergener på. Selvom det kan virke vilkårligt, er duftfølsomhed og allergener en reel betingelse, som millioner af mennesker lever med hver dag. Desværre findes duft nærmest overalt, lige fra traditionelle parfume og luftfriskere til rengøringsprodukter. Hvis du har mistanke om, at du selv eller nogen, som du kender, har en duftfølsomhed eller allergener overfor dette, skal du læse videre. Her vil vi vise, hvordan man kan genkende symptomerne på allergener, og hvad du eller andre kan gøre for at forebygge og lette symtomerne, som måtte opstå ved en eventuel duftfølsomhed. 

Hvad er duftfølsomhed?

Duftfølsomhed er, når et individ viser tegn på irritation eller en allergisk reaktion på grund af ingredienser eller kemikalier i duftstoffer. Almindelige symptomer kan kategoriseres som nysen, kløende øjne, astma, hovedpine, men også hudreaktioner i form af kløe, brændende fornemmelse eller rødme.

Da duft bruges i så mange husholdningsartikler, kan eksponering forekomme konstant og øges normalt, når der bruges meget tid indendørs. Hvad der er værre, det er ofte svært at identificere kilden til allergien, da der anvendes så mange komplekse kemiske formler i vores daglige produkter. Mens mange mennesker synes duftfølsomhed er et mindre problem, er det faktisk et meget almindeligt problem og kan være ret alvorligt .

Forebyggelse og behandling af allergener

Hvis du er allergisk over for duft eller kender nogen der er, er der dog flere ting, du kan gøre for at lette på disse symptomer. Du kan være mere opmærksom på, hvad du køber af dufte, og der er også visse lægemidler, som man evt. kan tage for at forebygge symptomer. Hvis for eksempel symptomerne er respiratoriske, kan man købe nasale midler og medicin for at kontrollere allergisymptomerne. Disse ligner meget hvad du vil købe til sæsonbetinget allergi eller skælallergi. Prøv at holde alle dufte væk fra din krop og uden for dit nærmeste miljø, om muligt. Mange hverdagsprodukter kan indeholde duft. Disse produkter kan blandt andet omfatte sæbe, lotioner, blødgøringsmidler, vaskemiddel, hudplejeprodukter, kosmetik, luftfriskere, rumspray, stearinlys, rengøringsprodukter samt deodoranter og parfume. Derfor kan det også være en fordel at lede efter naturlig parfume. Her anbefaler vi bl.a. Naturlig dansk parfume fra Ærlig.